Στιγμιαίος καφές και εγκυμοσύνη

Μια ερώτηση που γίνεται συχνά αφορά το κατά πόσο μία έγκυος μπορεί να καταναλώνει καφέ και ιδιαίτερα στιγμιαίο.
Αυτό που καταρχήν θα πρέπει να πούμε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού του στιγμιαίου καφέ από τα άλλα είδη καφέ για μία έγκυο, αφού ούτε πιο βαρύς είναι ούτε έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα άλλα είδη καφέ που να τον καθιστούν απαγορευτικό.
Η ποσότητα λοιπόν που θα καταναλώσει μια έγκυος έχει να κάνει με το πόση καφεΐνη συστήνεται από τους ειδικούς ότι θα μπορούσε να προσλάβει ημερησίως.

Το όριο της καφεΐνης που πρέπει να προσλαμβάνει μία έγκυος ημερησίως διαμορφώνεται στα 200 – 250 mg , όταν για έναν υγιή ενήλικα είναι στα 400 mg. Ένας στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 80 – 90 mg καφεΐνης, ανάλογα πάντα με τη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του. Κατά συνέπεια, απέχει κατά πολύ από το όριο που έχει τεθεί για μία έγκυο. Φυσικά μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο ντεκαφεινέ στιγμιαίος, όπου εκεί η καφεΐνη είναι ελάχιστη και δεν ξεπερνάει τα 2 – 3 mg ανά φλιτζάνι.

Κάτι που θα πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό είναι ότι ενώ αρκετός κόσμος θεωρεί ότι ο καφές φίλτρου είναι πιο ελαφρύς από το στιγμιαίο, στην πραγματικότητα ένα φλιτζάνι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 mg καφεΐνης.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ίσως περισσότερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις «κρυφές» πηγές καφεΐνης. Για παράδειγμα μια κούπα μαύρο τσάι μπορεί να μας δώσει μέχρι και 40 mg. Ένα αναψυκτικό τύπου cola μέχρι 40 mg. Ένα ice tea μέχρι 25 mg. Ένα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα μέχρι 20 mg. Είναι λοιπόν σημαντικό για μια έγκυο να συνυπολογίσει τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που θα προσλάβει καθημερινά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που θα καταναλώσει.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr