Στιγμιαίος καφές : Γνωρίζατε ότι ..

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί για πολλούς μια καθημερινή συνήθεια. Γνωρίζουμε πολλά για τη

γεύση του, καθώς είτε ζεστός είτε frappé συνοδεύει πολλές από τις μικρές ή μεγάλες μας απολαύσεις. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία σχετικά με τη διατροφική του αξία που μπορεί να μην γνωρίζετε. Για το λόγο αυτό παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει κάποιες από τις πιο συχνές απορίες – μύθους σε σχέση με το στιγμιαίο καφέ, τις οποίες και θα αναλύσουμε :

Η φυσικότητα του στιγμιαίου καφέ
Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο παρεξηγημένα ροφήματα. Παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες καφέ και αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρις την αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του. Μετά το καβούρδισμα, ο αλεσμένος καφές φιλτράρεται διεξοδικά και σε διαδοχικά βήματα, μέχρις ότου απομείνει η «καρδιά» του καφέ. Η διαδικασία αυτή θυμίζει μια γνώριμη σε όλους διαδικασία αυτή της παρασκευής καφέ φίλτρου: το διάλειμμα της σκόνης του καφέ με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας. Με τη διαφορά πως η διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς. Έπειτα το εκχύλισμα του καφέ αφυδατώνεται, καταλήγοντας έτσι στην γνωστή και αγαπημένη μορφή του στιγμιαίου καφέ.

Ο αφρός του στιγμιαίου καφέ
Τι είναι τελικά αυτός ο περίφημος αφρός ενός frappé; Για την παρασκευή του frappé απαιτείται το «χτύπημά» του σε σέικερ ή η χρήση ειδικού μηχανήματος ανάμειξης. Ο αφρός του φραπέ λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ (εξού και το καφέ χρώμα) και αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν-αποτέλεσμα.

Η σχέση του στιγμιαίου καφέ με το στομάχι
Είναι ο στιγμιαίος καφές βαρύς για το στομάχι; Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, διερευνήθηκε η επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ – εκ των οποίων και ο κρύος στιγμιαίος καφές – στο γαστρεντερικό σύστημα, την πίεση και το στρες. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δε συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο ότι ο καφές και ιδιαίτερα ο κρύος στιγμιαίος προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους φυσικά που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα. Στο σημείο ωστόσο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι για όλα τα είδη καφέ ο τρόπος παρασκευής παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η υπερβολική προσθήκη καφέ ή/και νερού μπορεί να κάνει έναν καφέ πιο βαρύ από κάποιον άλλο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr