Υπάρχουν τροφές ή ροφήματα που καίνε άμεσα το λίπος ; Η απάντηση είναι όχι. Η καύση του λίπους για παραγωγή ενέργειας είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία και δεν έχει τη δυνατότητα ένα τρόφιμο ή ρόφημα από μόνο του να το «κάψει».
Παρόλα αυτά, ερευνητικά δεδομένα έχουν κατά καιρούς συσχετίσει συστατικά κάποιων τροφών και ροφημάτων που καθημερινά καταναλώνουμε με προαγωγή της διαδικασίας της λιπόλυσης.

Ένα από αυτά είναι ο στιγμιαίος καφές. Ας δούμε το γιατί :

Ο στιγμιαίος καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη. Ένας ζεστός στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης και ένας frappé περίπου 160, με βάση τη συνήθη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του (3γρ ζεστού ή 4γρ κρύου).

Η καφεΐνη είναι μία από τις λίγες φυσικές ουσίες που έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει την καύση του λίπους, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό, τις καύσεις μας δηλαδή, κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3 – 11 % . Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ και ιδιαιτέρως τα χλωρογενικά οξέα που βρίσκουμε σε αφθονία στο στιγμιαίο καφέ, μπορεί να σχετίζονται με μείωση του κεντρικού λίπους μας.

Στο σημείο αυτό φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι πάντα προσέχουμε την ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος που προσθέτουμε στον καφέ μας, ούτως ώστε να μην επιβαρύνουμε με πολλές θερμίδες το αγαπημένο μας ρόφημα.