Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί για πολλούς μια καθημερινή συνήθεια. Γνωρίζουμε πολλά για τη γεύση του, καθώς είτε ζεστός είτε frappé συνοδεύει πολλές από τις μικρές ή μεγάλες μας απολαύσεις. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που μπορεί να μην γνωρίζετε ή που τυγχάνουν αρκετής παραφιλολογίας.

Για τον λόγο αυτό έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω κάποιες από τις πιο συχνές διατροφικές απορίες – μύθους σε σχέση με τον στιγμιαίο καφέ, τις οποίες και θα αναλύσουμε :

Η φυσικότητα του στιγμιαίου καφέ

Ο στιγμιαίος καφές παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες καφέ και αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρη στην αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του. Μετά το καβούρδισμα του ο αλεσμένος καφές φιλτράρεται διεξοδικά και σε διαδοχικά βήματα, μέχρις ότου απομείνει η «καρδιά» του καφέ. Η διαδικασία αυτή θυμίζει μια γνώριμη σε όλους διαδικασία της παρασκευής καφέ φίλτρου: το διάλειμμα της σκόνης του καφέ με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας, με τη διαφορά πως η διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς. Έπειτα το εκχύλισμα του καφέ αφυδατώνεται, καταλήγοντας έτσι στην γνωστή και αγαπημένη μορφή του στιγμιαίου καφέ.

Ο αφρός του στιγμιαίου καφέ

Τι είναι τελικά ο περίφημος αφρός ενός frappé;  Για την παρασκευή του frappé απαιτείται το «χτύπημά» του σε σέικερ ή η χρήση ειδικού μηχανήματος ανάμειξης. Ο αφρός του φραπέ λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα, εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ (εξού και το καφέ χρώμα) και αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν-αποτέλεσμα.

Η σχέση του στιγμιαίου καφέ με το στομάχι

Είναι ο στιγμιαίος καφές βαρύς για το στομάχι; Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, διερευνήθηκε η επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ – εκ των οποίων και ο κρύος στιγμιαίος καφές – στο γαστρεντερικό σύστημα, την πίεση και το στρες. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι ο καφές -και ιδιαίτερα ο κρύος στιγμιαίος- προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα. Στο σημείο ωστόσο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι για όλα τα είδη καφέ ο τρόπος παρασκευής παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η υπερβολική προσθήκη καφέ ή/και νερού μπορεί να κάνει έναν καφέ πιο βαρύ από κάποιον άλλο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr