Συχνή η παράλειψη του πρωινού από τα παιδιά το καλοκαίρι

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας για μικρούς και μεγάλους. Πράγματι, η συστηματική κατανάλωση πρωινού αποτελεί μια συνήθεια που συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ειδικότερα, το πρωινό παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας, ενώ έχει συσχετισθεί με βελτίωση της συγκέντρωσης και της σχολικής απόδοσης.

Αυτό βέβαια, δε σημαίνει πως η σημασία του είναι μικρότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα σχολεία κλείνουν και τα παιδιά απέχουν από πνευματικές δραστηριότητες. Και αυτό, γιατί τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού δεν αφορούν μόνο την πνευματική υγεία. Ειδικότερα, ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό ενισχύει τη διατροφική αξία του διαιτολογίου των παιδιών προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Από την άλλη, πρόκειται για μια συμπεριφορά που συμβάλλει στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό τείνουν να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες και μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τέλος, το πρωινό συνδέεται και με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, βοηθώντας στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας και την αποφυγή του «τσιμπολογήματος» μεταξύ των γευμάτων.

Επομένως, εξασφαλίστε ότι το παιδί σας καταναλώνει καθημερινά ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό, ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Θυμηθείτε ότι ιδανικά, το πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μία μερίδα γάλακτος ή γαλακτοκομικού προϊόντος, μία μερίδα προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης κι ένα φρούτο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr