Το τραπέζι της Κ. Δευτέρας αποτελεί ένα έθιμο ταυτισμένο με την παράδοσή μας. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία συγκεκριμένων τροφίμων, που σηματοδοτούν την είσοδο της νηστείας της Μ. Τι σημαίνει όμως διατροφικά ;

Καταρχήν αυτό που χαρακτηρίζει τα εδέσματα της Κ. Δευτέρας είναι ότι είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, υδατοδιαλυτές βιταμίνες, πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, χρειάζεται να προσέξουμε λίγο παραπάνω καθώς, αν το παρακάνουμε, το τραπέζι της Κ. Δευτέρας μπορεί να μας δώσει πολλές θερμίδες.

Για παράδειγμα, ένα τυπικό πρωινό με μία φέτα λαγάνα, λίγες ελιές και ένα μικρό κομμάτι χαλβά μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500 θερμίδες. Λίγα τηγανιτά καλαμαράκια με πατάτες τηγανιτές,1 φέτα λαγάνα με ταραμοσαλάτα, 2 – 3 ντολμαδάκια, λίγο τουρσί και 1 μικρό κομμάτι χαλβά αρκούν για να σας φορτώσουν με περίπου άλλες 1300 θερμίδες.

Βλέπετε λοιπόν ότι θερμιδικά, μόνο αθώα δεν είναι τα εδέσματα της ημέρας.

Για το λόγο αυτό ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές και γλιτώστε θερμίδες, σώζοντας την παρτίδα :

• Βάλτε λιγότερο ή και καθόλου λάδι στην ταραμοσαλάτα
• Προτιμήστε ψητά αντί για τηγανιτά θαλασσινά
• Προτιμήστε χαλβά με βανίλια αντί σοκολάτα και κατά προτίμηση πρωί
• Προσέξτε την ποσότητα στις ελιές
• Φάτε μόνο μία φέτα λαγάνα
• Σερβίρεται στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι
• Αν φάτε λαγάνα, μην το παρακάνετε και με άλλες πηγές αμύλου όπως οι γίγαντες ή τα ντολμαδάκια

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr