Συμβουλές για να …ρίξετε την «κακή» χοληστερόλη

Η «κακή» χοληστερόλη ή LDL-χοληστερόλη είναι μια λιποπρωτεΐνη, υπεύθυνη για τη μεταφορά χοληστερόλης από το ήπαρ προς τους ιστούς.

Έτσι, η αύξηση των επιπέδων της, οδηγεί σε μεγαλύτερη εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, που αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συνεπώς, η αποτελεσματική ρύθμιση της LDL-χοληστερόλης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την υιοθέτηση κατάλληλων αλλαγών στις συνήθειες του τρόπου ζωής. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές συμβουλές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να …ρίξετε την «κακή» χοληστερόλη:

– Αντικαταστήστε τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Ειδικότερα, περιορίστε την κατανάλωση ζωικού λίπους, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση τυποποιημένων σνακ και αρτοσκευασμάτων, τηγανιτών τροφίμων και γρήγορου-πρόχειρου φαγητού. Εναλλακτικά, επιλέξετε «καλά» λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια.

– Δώστε έμφαση στις φυτικές ίνες. Καταναλώστε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης και φροντίστε για την τακτική κατανάλωση οσπρίων. Επιπλέον, εντάξτε στη διατροφή σας πηγές β-γλυκανών, όπως τα προϊόντα κριθαριού και βρώμης, που ασκούν υπολιπιδαιμική δράση.

– Εάν έχετε υπερβάλλον σωματικό βάρος, επιδιώξτε σταδιακή απώλεια. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και μείωση της τάξης του 5-10% μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση στα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

– Βάλτε την άσκηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας. Επιδιώξτε να είστε σωματικά δραστήριοι για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα, στοχεύοντας σε συνδυασμό αερόβιας προπόνησης και ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης μέτριας έντασης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr