Συνδυάστε «έξυπνα» τις φυτικές πρωτεΐνες στη νηστεία

Για όσους επιλέγουν να νηστέψουν ο αποκλεισμός του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η

μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων, των «κακών» δηλαδή λιπαρών που συνδέονται στενά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Παράλληλα όμως, η αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, «στερεί» από τον οργανισμό και ορισμένα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που τροφοδοτεί το σώμα με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Βέβαια, πολλά νηστίσιμα τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα, αλλά όχι σε όλα, με αποτέλεσμα η πρωτεΐνη που προσφέρουν να έχει χαμηλότερη βιολογική αξία, συγκριτικά με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.

Ωστόσο, σε περιόδους νηστείας, η πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από κατάλληλους συνδυασμούς φυτικών πηγών πρωτεΐνης. Και αυτό, γιατί τα όσπρια και τα προϊόντα δημητριακών, για παράδειγμα, έχουν διαφορετικό «προφίλ» αμινοξέων που συνδυαστικά, προσφέρει πρωτεΐνη ανάλογης αξίας με τη ζωική.
Συνεπώς, φροντίστε να συνδυάζετε τα όσπρια με ψωμί, παξιμάδια ή ρύζι, καθώς και τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς στα γεύματα και σνακ της νηστείας, ώστε να ενισχύσετε την πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι και τα θαλασσινά αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και μπορούν να αποτελέσουν «ισάξια» εναλλακτική του κρέατος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr