Υλικά
1 κιλό γάλα χαμηλών λιπαρών
6 αυγά
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 ½ κιλό αλεύρι χωριάτικό (συνήθως περιέχει σιμιγδάλι)
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα μαζί με το αλάτι, προσέχοντας να μη χυθεί. Προσθέτουμε και τη σόδα και αφήνουμε να πάρει 1 ακόμη βράση. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και βάζουμε το γάλα σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε τα αυγά και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα σχετικά σκληρό ζυμάρι. Το αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και μετά ανοίγουμε λεπτά φύλλα (αφού έχουμε αλευρώσει καλά τον πάγκο και τον πλάστη). Τα φύλλα τα αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο ή σε πανί να στεγνώσουν λίγο. Όταν θα μας θυμίζουν χαρτί, τυλίγουμε ένα ένα το κάθε φύλλο στον πλάστη. Κόβουμε κατά μήκος του πλάστη δημιουργώντας έτσι πολλά μακρόστενα φύλλα. Στη συνέχεια κόβουμε τα φύλλα έτσι όπως είναι το ένα πάνω στο άλλο, κάθετα σε όλο το μήκος τους κάθε 1 εκατοστό. Απλώνουμε αραιά τις χυλοπίτες σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει ένα καθαρό πανί, τις σκεπάζουμε με τούλι για να αερίζονται και τις αφήνουμε να στεγνώσουν για 5-6 ημέρες. Τις αποθηκεύουμε σε βαμβακερό σακούλι στο ντουλάπι που δεν έχει υγρασία. Διατηρούνται για μήνες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr