Τα αλλαντικά συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Cancer, φαίνεται ότι η κατανάλωση προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

Τα αλλαντικά και τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος έχουν συσχετισθεί από πολλές μελέτες με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται σε χημικές ουσίες που προστίθενται σε αυτά, με στόχο τη βελτίωση του χρώματος, της γεύσης και άλλων χαρακτηριστικών τους. Ειδικότερα, η σχέση της κατανάλωσης αλλαντικών με διάφορες μορφές καρκίνων του πεπτικού συστήματος είναι πιο ξεκάθαρη, ενώ τα δεδομένα αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού παραμένουν αντικρουόμενα.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 262.195 γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν αλλαντικά και προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν κατανάλωναν τα εν λόγω προϊόντα. Αντίθετα, δε βρέθηκαν ανάλογες συσχετίσεις σε γυναίκες προ-εμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα παραπάνω ευρήματα παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις για την επιβαρυντική δράση της κατανάλωσης αλλαντικών και προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος στην υγεία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr