Τα διατροφικά χαρακτηριστικά που έχει το αγγούρι

Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας και χαρακτηριστικό λαχανικό του καλοκαιριού, το αγγούρι ξεχωρίζει για την αίσθηση δροσιάς που προσφέρει.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ παράλληλα «ευθύνεται» για το χαμηλό θερμιδικό του περιεχόμενο. Ενδεικτικά, μισό μεγάλο αγγούρι αποδίδει μόλις 20 θερμίδες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό υλικό για να εμπλουτίσουμε σαλάτες, σάντουιτς και άλλα σνακ, χωρίς ιδιαίτερο ενεργειακό «κόστος».

Βέβαια, το νερό δεν αποτελεί το μόνο ευεργετικό συστατικό του αγγουριού. Ειδικότερα, το αγγούρι περιέχει φυτικές ίνες και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαδικασία πήξης του αίματος και ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερη από τη μισή ποσότητα βιταμίνης Κ «χάνεται» όταν αφαιρείται η φλούδα.

Ακόμη, μεταξύ των θρεπτικών συστατικών του αγγουριού, περιλαμβάνονται το κάλιο, που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών A και C και μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Τέλος, το αγγούρι παρέχει πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά, όπως είναι για παράδειγμα οι λιγνάνες που, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται ότι ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr