Η καφεΐνη αποτελεί για κάποιους έναν λόγο να μην πιούν στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό είτε κρύο, για διάφορους λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση είναι ο decaf στιγμιαίος καφές.

Ο decaf στιγμιαίος καφές είναι ακριβώς ο ίδιος με τον κανονικό (με καφεΐνη) έχοντας ως πρώτη ύλη τον ίδιο καρπό του καφέ, από τον οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη με φυσικό τρόπο, με μια διαδικασία που λέγεται αποκαφεϊνοποίηση. Όσον αφορά τα διατροφικά του χαρακτηριστικά έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ με τον κανονικό καφέ, διατηρώντας αναλλοίωτο το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο.

Είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και ιδιαιτέρως μια κατηγορία που ονομάζονται χλωρογενικά οξέα. Τα εν λόγω συστατικά ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του decaf καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και το Alzheimer.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr