Τα διατροφικά μυστικά της ρίγανης

Η ρίγανη είναι ένα βότανο με την επίσημη ονομασία Origanum vulgare και το όνομα της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις όρος(βουνό) και γάνος (χαρά).
Από διατροφικής άποψης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ , καλή πηγή μαγγανίου , σιδήρου και ασβεστίου. Τα έλαια της ρίγανης περιέχουν θυμόλη και καρβακρόλη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.

Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να αποτρέψουν βλάβες στην δομή των κυττάρων, καθώς φαίνεται να έχουν 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, 30 φορές περισσότερη από τις πατάτες, 12 φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια και 4 φορές περισσότερη από τα βατόμουρα. Κατά το μαγείρεμα, καλό είναι να προστίθεται προς το τέλος της διαδικασίας, καθώς η θερμότητα μπορεί εύκολα να προκαλέσει την απώλεια της γεύσης της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνίρισμα στην πίτσα , να προστεθεί σε σάλτσες και σαλάτες ή ακόμα και σε σοταρισμένα κρεμμύδια και μανιτάρια.
Τέλος θα πρέπει να φυλάσσεται σε ερμητικά σφραγισμένο γυάλινο δοχείο, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, όπου θα μπορεί παραμείνει φρέσκια για περίπου έξι μήνες.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr