Τα διατροφικά οφέλη που έχουν οι φρυγανιές με β – γλυκάνη

Οι φρυγανιές αποτελούν ένα τρόφιμο που σίγουρα βρίσκουμε στο ντουλάπι σχεδόν κάθε σπιτιού. Αποτελούν μια αγαπημένη συνήθεια και συνοδεύουν τις γλυκές αλλά και τις αλμυρές μας επιλογές.

Μπορούν να καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να συνδυαστούν ιδανικά με όλα τα γεύματα. Είτε ως πρωινό, είτε ως σνακ, είτε ως κομμάτι του κυρίως γεύματός μας προσφέρουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι εταιρίες τροφίμων δημιουργούν νέα προϊόντα με πιο λειτουργικό χαρακτήρα, καθώς εκτός από γεύση προσφέρουν και σωστή διατροφή. Yπάρχουν πλέον φρυγανιές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε και τη χοληστερόλη σας, όπως οι φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β – γλυκάνης βρώμης.

Οι β – γλυκάνες αποτελούν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος, λόγω των θετικών επιδράσεων τους στην υγεία. Τις βρίσκουμε στα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές τη βρώμη και το κριθάρι.

Συγκαταλέγονται στις διαλυτές φυτικές ίνες και έχουν συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ένα ερευνητικό πεδίο που την τελευταία δεκαετία τυγχάνει μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι αυτό της συσχέτισης τους με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Έτσι, φαίνεται ότι η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί σημαντικότατη καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης.

Επίσης η κατανάλωση είναι χρήσιμη και για αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν τη χοληστερίνη τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Με βάση τα παραπάνω οι φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνες βρώμης μπορούν να αποτελέσουν ένα σύμμαχο στη μείωση της χοληστερόλης μας. Κάθε μερίδα έξι φρυγανιών με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης και μας βοηθάει να μειώσουμε τη χοληστερόλη μας με φυσικό τρόπο, στα πλαίσια πάντα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr