Τα διατροφικά οφέλη του decaf καφέ

Πολλοί από εκείνους που πίνουν τον καφέ τους για να ξυπνάνε, θεωρούν ότι ένας καφές χωρίς καφεΐνη όπως ο decaf δεν προσφέρει κάτι.
Για άλλους βέβαια (άτομα με υπερευαισθησία στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, με προβλήματα ύπνου, θηλάζουσες ή εγκυμονούσες γυναίκες ή ακόμα και άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητικές θεραπείες) αποτελεί μια αναντικατάστατη επιλογή, λόγω του ότι δεν θέλουν ή δεν πρέπει να προσλάβουν καφεΐνη.

Η αποκαφεϊνοποίηση είναι μια μέθοδος κατά την οποία αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης από τον καφέ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο η πιο φυσική είναι εκείνη που γίνεται με τη χρήση νερού. Ο τρόπος αποκαφεϊνοποίησης αναγράφεται στη συσκευασία του καφέ γι’ αυτό καλό είναι πάντα να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες.

Η διαφορά ενός καφέ χωρίς καφεΐνη σε σχέση με έναν κανονικό καφέ είναι μόνο στην ύπαρξη καφεΐνης. Όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του καφέ όπως τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά του στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα. Στην πραγματικότητα ο decaf παρά την απουσία καφεΐνης παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, των γνωστών πολυφαινολών.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από τη συμβολή των εν λόγω αντιοξειδωτικών στην καλή μας υγεία, καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια της καταστροφή ή πρόωρης γήρανσης των κύτταρων. Η διαδικασία αυτή σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως για παράδειγμα νοσήματα του νευρικού συστήματος (νόσος Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον), διαβήτη και καρδιαγγειακά. Η παρεμπόδισή της με ροφήματα όπως ο ντεκαφεινέ καφέ αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας έναντι όλων των νοσημάτων που αναφέρθηκαν.

Πίνοντας λοιπόν έναν decaf, όπως στιγμιαίο ή ελληνικό, παίρνετε εκτός από το άρωμα και τη γεύση του καφέ και πολλά και σημαντικά σντιοξειδωτικά συστατικά, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr