Τα διατροφικά πρέπει και δεν πρέπει του υψηλού σακχάρου

Αν κάνατε εξετάσεις και ο γιατρός σας σας είπε ότι έχετε ανεβασμένο σάκχαρο, παρακάτω σας έχουμε ένα συνοπτικό και πρακτικό οδηγό για το τι πρέπει να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε:

• Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, μελιού, μαρμελάδων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά, όπως γλυκά κουλουράκια, κρουασάν, κέικ, σοκολάτες, παγωτά, και ροφημάτων που είναι πλούσια σε ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί φρούτων εμπορίου με προσθήκη ζάχαρης, νέκταρ, φρουτοποτά, milkshake)

• Η χρήση μη θερμιδικών γλυκαντικών (π.χ. στέβια, σουκραλόζη) είναι μία καλή εναλλακτική, αρκεί να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης και να μην υπερκαταναλώνονται.

• Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων φαγητών (fast-food, σουβλάκια, πίτσες), προϊόντων αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής (σφολιάτες, κρουασάν, τσουρέκια, μπισκότα) και αλμυρών σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, κράκερ). Εναλλακτικά επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς (περίπου 1 χούφτα).

• Επιλέξτε το ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό και αποφύγετε το τηγάνισμα και τσιγάρισμα των φαγητών. Μην προσθέτετε σάλτσες με κρέμα γάλακτος ή άλλα dressings εμπορίου

• Επιλέξτε κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχαρίσιο φιλέτο, ψαρονέφρι, χοιρινή μπριζόλα, κιμά από μοσχάρι ή από κοτόπουλο, κουνέλι. Αποφύγετε τα πλούσια σε λίπος όπως κατσίκι, αρνί και παϊδάκια. Επιπλέον, μην παραλείπετε να αφαιρείτε το ορατό λίπος.

• Αποφύγετε πλούσια σε λίπος και αλάτι αλλαντικά όπως σαλάμι, μπέικον, μορταδέλα, πάριζα, λουκάνικα. Εναλλακτικά, επιλέξτε γαλοπούλα ή ζαμπόν βραστό από χοιρινή ωμοπλάτη.

• Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό) σε 1 φορά/εβδομάδα.

• Δώστε έμφαση στην κατανάλωση ψαριών 1-2 φορές/εβδομάδα. Καλές επιλογές αποτελούν ο σολωμός, οι γαύροι, οι σαρδέλες, η γόπα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος.

• Μειώστε την πρόσληψη νατρίου-αλατιού, περιορίζοντας το προστιθέμενο αλάτι στο φαγητό και αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα, παστά ψάρια, αλμυρά τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα, λαχανικά σε μορφή τουρσί, έτοιμους χυμούς / σάλτσες / σούπες λαχανικών, αλατισμένα σνακ (κράκερ, πατατάκια κτλ.)/ ξηρούς καρπούς.

• Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μην επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε λίπος, χοληστερόλη, αλάτι και ζάχαρη.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr