Τα Ελληνόπουλα πρωταθλητές στο καθισιό

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά άσκησης, με μέσο όρο 190 λεπτά την εβδομάδα για τα αγόρια και 138 για τα κορίτσια, όταν στην Νορβηγία που έχει από τα πιο χαμηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, τα αγόρια ασκούνται 313 λεπτά την εβδομάδα και τα κορίτσια 241.
Τα ελληνόπουλα κάθονται μπροστά στην οθόνη (είτε τηλεόρασης είτε υπολογιστή είτε video game) περίπου 122 ώρες την ημέρα τα αγόρια και 155 τα κορίτσια, σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη, που είναι 109 για τα αγόρια και 139 για τα κορίτσια.
Τι μας λένε λοιπόν οι αριθμοί και τα επιστημονικά δεδομένα ; Τα παιδιά στην Ελλάδα ασκούνται λίγο, κάθονται πολύ μπροστά στον υπολογιστή και έχουν πολλές φορές λανθασμένες συνήθειες διατροφής.
Εκτός λοιπόν από τη διατροφή είναι σημαντικό να βελτιώσετε το επίπεδα φυσικής δραστηριότητας του παιδιού σας, καθώς το βάρος επηρεάζεται άμεσα από την άσκηση. Ξεκολλήστε το παιδί από τον καναπέ, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Βάλτε το να ασχολείται συστηματικά (2 – 3 φορές την εβδομάδα) με κάποιο άθλημα.
Το Σαββατοκύριακο οργανώστε όλοι μαζί δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση, και μειώστε όσο μπορείτε την προσκόλλησή του στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Θα ήταν οπωσδήποτε πιο εύκολο να υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία π.χ. ένα τρόφιμο, στο οποίο να αποδώσουμε την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, γιατί τότε και η λύση θα ήταν εύκολη.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία του μέτρου, της ισορροπίας και της ποικιλίας από νωρίς στην παιδική ηλικία, αντιλαμβάνεστε πως η λύση στο πρόβλημα σίγουρα δεν είναι οι στερήσεις στη διατροφή των παιδιών αλλά ο συνδυασμός συστηματικής φυσικής δραστηριότητας και ισορροπημένης διατροφής

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr