Τα γλυκά μια γλυκιά απειλή για την καρδιά

Ερευνητές από το University of Texas Health Science Center στο Houston υποστήριξαν ότι η υπέρμετρη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και υποστηρίζει ότι η 6-φωσφορική γλυκόζη (G6P), η οποία παράγεται από τη γλυκόζη, μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, η G6P συσσωρεύεται όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πολλή ζάχαρη και άμυλο και προκαλεί μια σοβαρή κατάσταση stress στην καρδιά.

Μάλιστα, η καρδιά ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα νοσήματα είναι ήδη επιβαρυμένη από την κατάσταση stress που συνοδεύει τις παρούσες παθολογικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα όταν αυτή εφοδιάζεται με υψηλές ποσότητες γλυκόζης από την κυκλοφορία η κατάστασή της να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο και να επέρχεται μια σοβαρή βλάβη στη λειτουργία της, οδηγώντας ακόμα και σε ανεπάρκεια αυτής.

Στην πραγματικότητα, τα παρόντα δεδομένα έρχονται να συμπληρώσουν τα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Emory University School of Medicine και του Center for Disease Control and Prevention (CDC). Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης, ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Η λελογισμένη κατανάλωση ζάχαρης αλλά και τροφίμων που την περιέχουν είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά και για την προστασία της υγείας της καρδιάς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr