Τα γλυκά των γιορτών και οι …θερμίδες τους

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά γλυκά των Χριστουγέννων, στα οποία λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Ο πειρασμός δε, είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους βρίσκονται σε δίαιτα ή θέλουν να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους.

Εκτός από τις προσωπικές προτιμήσεις, το θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και η θρεπτική αξία των παραπάνω γλυκών μπορούν να λειτουργήσουν σαν κριτήρια επιλογής, για όσους θέλουν να αποφύγουν τις υπερβολές. Ξεκινώντας από την ενεργειακή πυκνότητα, θα λέγαμε πως ανά τεμάχιο, και οι τρεις επιλογές αποδίδουν περίπου τις ίδιες θερμίδες (120-150 κατά μέσο όρο), με τους κουραμπιέδες να είναι ελαφρώς «πλουσιότεροι».

Από την άλλη, εάν εξετάσουμε τη θρεπτική τους αξία θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν διαφορές στη σύσταση των τριών γλυκισμάτων. Ειδικότερα, θα λέγαμε πως τα μελομακάρονα υπερτερούν «διατροφικά», καθώς παρασκευάζονται με χρήση ελαιολάδου, μελιού και καρυδιών, τα οποία αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη που χρησιμοποιούνται στους κουραμπιέδες.

Οι δίπλες με τη σειρά τους, βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα, αφού από τη μία δεν περιέχουν βούτυρο, αλλά από την άλλη είναι τηγανιτές, γεγονός που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά.
Όποιο γλυκό κι αν επιλέξετε τελικά, θυμηθείτε πως το «κλειδί» βρίσκεται στην ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης. Επομένως, προσπαθήστε να τηρήσετε το μέτρο και απολαύστε τους εν λόγω πειρασμούς χωρίς υπερβολές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr