Τα γονίδια επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο γευόμαστε και απολαμβάνουμε το διατροφικό λίπος

Τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα είναι καθολικής αποδοχής, καθώς ικανοποιούν τις γευστικές προτιμήσεις των περισσοτέρων. Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει μια διακύμανση στο βαθμό που το λίπος αρέσει και καταναλώνεται από τα επιμέρους άτομα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μιας νέα μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Science από το Institute of Food Technologists, και έδειξε ότι δύο συγκεκριμένα γονίδια μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα γεύονται και απολαμβάνουν το διατροφικό λίπος.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προσδιόρισαν μια γενετική παραλλαγή ενός γονιδίου η παρουσία της οποίας συσχετιζόταν με μεγαλύτερη προτίμηση για πρόσθετα λίπη και έλαια (π.χ. σάλτσες για σαλάτες, μαγειρικά έλαια, κλπ). Παράλληλα, βρήκαν ότι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται τη γεύση του λίπους παρουσίας του αντίστοιχου γονιδίου οδηγούσε σε μικρότερες καταναλώσεις λίπους σε σχέση με εκείνα τα άτομα που δεν το αντιλαμβάνονταν και κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες για να αντισταθμίσουν την απώλεια γεύσης.

Η παχυσαρκία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Τα γονίδια και οι επιδράσεις αυτών στις γευστικές προτιμήσεις του ατόμου αποτελούν έναν από τους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν στην εμφάνισή της.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr