Τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά που έχει το ταχίνι

Αποτελεί ένα τρόφιμο που καταναλώνεται σε μεγάλη συχνότητα κατά τη νηστεία. Γνωρίζουμε ότι μας κάνει καλό αλλά γενικά παραμένει ένα τρόφιμο όχι και τόσο γνωστό. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα.

Το ταχίνι έχει ως πρώτη ύλη το σουσάμι. Πρόκειται ουσιαστικά για πάστα πολτοποιημένου και κατάλληλα επεξεργασμένου σουσαμιού. Διατροφικώς, είναι από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών, όπως η καζεΐνης.

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να υποκαταστήσει απόλυτα το κρέας και τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή μας. Παράλληλα περιέχει κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη. Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού. Ακόμη, στο ταχίνι περιέχονται ποσά βιταμίνης Ε, υπό μορφή σχεδόν αποκλειστικά γ – τοκοφερόλης.

Το γεγονός αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην σημαντικότατη αντιοξειδωτική λειτουργία, η οποία αποδίδεται στο σουσάμι και το ταχίνι. Τα λιπαρά οξέα ωστόσο αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο ταχίνι. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, με τα κορεσμένα να κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου. Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το ταχίνι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρούνται απαραίτητα.

Όσον αφορά τις θερμίδες του 100 γρ. ταχίνι αποδίδουν 663 θερμίδες. Μην σας τρομάζει όμως γιατί η ποσότητα είναι μεγάλη. Ενδεικτικά θα σας πούμε ότι σε μια φώτα μπορεί να αλειφθούν περίπου στα 15 – 20 γραμμάρια ταχίνι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr