Τα καλύτερα λαχανικά για την καρδιά μας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, δείχνει πως η υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών και

ειδικότερα κραμβοειδών, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών-, πιθανόν να προστατεύει την υγεία των αρτηριών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 954 γυναίκες ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Επιπλέον, οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε υπερηχογραφικό έλεγχο, μέσω του οποίου μετρήθηκε το πάχος του τοιχώματος των καρωτιδικών αρτηριών και αξιολογήθηκε η έκταση της συσσώρευσης αθηρωματικών πλακών.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως το τοίχωμα των καρωτιδικών αρτηριών των γυναικών που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά ήταν λεπτότερο κατά 0,05 χιλιοστά κατά μέσο όρο, συγκριτικά με εκείνο των γυναικών που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη λαχανικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μια κλινικά σημαντική διαφορά, καθώς εκτιμάται ότι μια μείωση του πάχους του τοιχώματος των καρωτιδικών αρτηριών κατά 0,1 χιλιοστά σχετίζεται με 10-18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, η κατανάλωση κάθε επιπλέον 10 γραμμαρίων κραμβοειδών λαχανικών ανά ημέρα, φάνηκε να συνδέεται με 0,8% μείωση του πάχους του τοιχώματος των καρωτιδικών αρτηριών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ενώ τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περισσότερες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν πως οι συστάσεις υγιεινής διατροφής θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση κραμβοειδών λαχανικών, τα οποία είναι πιθανό να δρουν προστατευτικά ενάντια στην αθηροσκλήρωση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr