Τα καροτενοειδή ασπίδα προστασίας έναντι παθήσεων του μαστού στα κορίτσια

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics να τονίσει για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα της ένταξης των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή ενός παιδιού, ιδιαιτέρως ενός κοριτσιού.
Με βάση τα στοιχεία και τα αποτελέσματα αυτής κορίτσια που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε καροτενοειδή είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στο μέλλον καρκίνο του μαστού.

Τα καροτενοειδή είναι μια ομάδα των βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που δίνουν συνήθως το πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Στα πλαίσια της μελέτης εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες 6.600 κοριτσιών και γυναικών, εκ των οποίων 122 διαγνώστηκαν με καλοήθεις παθήσεις του μαστού από μετά από μια βιοψία. Όταν ελήφθησαν υπόψη και οι διατροφικές συνήθειες, φάνηκε ότι οι πιθανότητες για καλοήθεις παθήσεις του μαστού σε εκείνα τα κορίτσια που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες β-καροτενίου από φρούτα και λαχανικά ήταν περίπου οι μισές μισό από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο.
Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές η προστατευτική αυτή δράση μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα καροτενοειδή απορροφούν βλαβερές ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr