Η ουρική αρθρίτιδα πρόκειται για μια κατάσταση φλεγμονής που κάνει την εμφάνισή της όταν κρύσταλλοι ουρικού οξέος σχηματίζονται στις αρθρώσεις προκαλώντας πρήξιμο και αίσθημα πόνου.

Υπάρχει κλασσική θεραπεία της νόσου αλλά λόγω των συχνών επεισοδίων επανεμφάνισής της η επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει στην εύρεση εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Σε μία μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης και συμπεριέλαβε 633 συμμετέχοντες φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια μερίδα κεράσια ( ½ φλιτζάνι ανά 2 ημέρες) ή εκχύλισμα αυτών είχαν 35% μικρότερο κίνδυνο έξαρσης της νόσου σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου.

Μάλιστα, όταν η πρόσληψη κερασιών ή εκχυλίσματος αυτών συνδυαζόταν με την αλλοπουρινόλη, την κλασσική φαρμακευτική προσέγγιση της νόσου, ο κίνδυνος έξαρσης της νόσου μειωνόταν στο 75%. Μάλιστα ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται με την αύξηση της κατανάλωση έως και 3 μερίδων ανά 2 ημέρες, με μεγαλύτερες καταναλώσεις να μην οδηγούν σε πρόσθετο όφελος.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι κάποια φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα κεράσια πιθανά να λειτουργούν ως φυσικοί αναστολείς ενζύμων που παίρνουν μέρος στην παθοφυσιολογία της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr