Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, φαίνεται ότι η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μπορεί να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.000 ενήλικες, από τρεις διαφορετικές χώρες. Συνολικά, παρατηρήθηκε αύξηση βάρους κατά 0,6%, συγκρίνοντας το σωματικό βάρος των εθελοντών 10 μέρες πριν και 10 μέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι ενήλικες πήραν κατά μέσο όρο 0,6 κιλά μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Επιπλέον, βρέθηκε ότι μέχρι το καλοκαίρι, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει περίπου το 50% του βάρους που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η παρατηρούμενη αύξηση του βάρους κατά την περίοδο των γιορτών δεν αποτελεί έκπληξη. Κλείνοντας, σχολιάζει πως η προτροπή των επαγγελματιών υγείας προς το κοινό να δείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση κατά την εορταστική περίοδο ενδεχομένως να μην είναι αρκετή. Από την άλλη, η προειδοποίηση σχετικά με τη μακροχρόνια διατήρηση μέρους των κιλών των γιορτών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.