Το να είναι κάποιος μοναχοπαίδι έχει τα υπέρ έχει και τα κατά του. Ωστόσο, νέα επιστημονικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής του Frederiksberg της Δανίας, δίνουν μια άλλη διάσταση στο να υπάρχει μόνο ένα παιδί σε μία οικογένεια.
Από ανάλυση των στοιχείων για 29.327 παιδιά, φαίνεται ότι εκείνα που δεν έχουν αδέλφια στην οικογένεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους. Επίσης, από τα στοιχεία της έρευνας φάνηκε ότι και το τελευταίο παιδί μιας οικογένειας με περισσότερα παιδιά έχει υψηλότερο ρίσκο για παχυσαρκία. Το ζητούμενο είναι να προσδιοριστούν τα αίτια του παραπάνω φαινομένου.

Παρολαυτά, γνωρίζουμε σήμερα ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα πρόβλημα με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό με κύρια αίτιά της:

1. Τις κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών
2. Τη μειωμένη φυσική τους δραστηριότητα.

Αυτά είναι τα δύο βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσει όλη η στρατηγική τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, με έμφαση στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr