Τα οφέλη του personal trainining

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται και στη χώρα μας η γυμναστική με personal trainer, δηλαδή προσωπικό γυμναστή. Η πρόσληψη ενός προσωπικού γυμναστή δεν είναι αναγκαία, και σίγουρα είναι ένα επιπλέον κόστος, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να μπούμε σε πρόγραμμα και να αποκτήσουμε φυσική κατάσταση συντομότερα, απ’ ότι αν απλώς πηγαίναμε γυμναστήριο.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από έναν προσωπικό γυμναστή.

Κίνητρο-Θέληση
Ο λόγος που οι περισσότεροι ξεκινάμε ένα πρόγραμμα στο γυμναστήριο και δεν το τελειώνουμε πότε είναι το κίνητρο. Όλοι έχουμε νιώσει την λαχτάρα όταν κάνουμε την εγγραφή και μετά από λίγο τη βαρεμάρα του να πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Ένας προσωπικός γυμναστής ξέρει να βρίσκει τρόπους να μας κρατάει το ενδιαφέρον, να κάνει τη γυμναστική πιο ευχάριστει και να μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να δούμε αποτέλεσμα ώστε να μην απογοητευτούμε.

Μας βοηθάει ξεκινώντας σαν αρχάριοι
Ας πούμε ότι έχουμε τα σωστά κίνητρα αλλά δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε. Ο προσωπικός γυμναστής θα μας εξηγήσει πως πρέπει να χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό, τα μηχανήματα και μπορεί να ρυθμίσει το πρόγραμμα έτσι ώστε μη νιώσουμε κούραση ή καταπόνηση. Και καθώς βελτιώνεται το επίπεδο μας, να εντείνει το πρόγραμμα, δημιουργώντας νέες προκλήσεις.

Απώλεια βάρους με ασκήσεις
Ένας από τους βασικούς λόγους για να επιλέξουμε προσωπικό γυμναστή είναι η απώλεια βάρους με άσκηση. Οι γυμναστές μπορούν να διαλέξουν το σωστό πρόγραμμα ώστε να χάσουμε λίπος και να δυναμώσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όχι ότι δεν μπορούμε να το πετύχουμε και μόνοι μας, αλλά η παρακολούθηση από ένα προσωπικό γυμναστή θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και να μην αποκλίνουμε από το στόχο μας.

Αποφυγή τραυματισμών από λάθος ασκήσεις και ελλιπείς γνώσεις
Πολλοί από εμάς διστάζουμε να μπούμε σε πρόγραμμα γιατί κάποτε χτυπήσαμε ένα γόνατο σε κάποιο άθλημα ή έχουμε ένα χρόνιο μυϊκό τραυματισμό. Ένας προσωπικός γυμναστής μπορεί να ρυθμίσει τις παραμέτρους της άσκησης, ώστε να αποφευχθούν ενοχλήσεις και τραυματισμοί, ενώ η σωστή εκγύμναση μπορεί να δυναμώσει τους μύες και να ανακουφίσει τα συμπτώματα τραυματισμών. Επίσης συνηθισμένο φαινόμενο είναι και ο τραυματισμός στο γυμναστήριο από λάθος εκτέλεση μιας άσκησης ή από υπερβάλλων ζήλο.

Όταν πληρώνεις είναι αλλιώς
Μπορεί να πληρώνουμε και στο γυμναστήριο, αλλά όταν πληρώνουμε έναν προσωπικό γυμναστή είναι αλλιώς. Κάτι σαν τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα που κάναμε στο σχολείο. Τα πρώτα τα αντιμετωπίζαμε ως ώρα να δούμε συμμαθητές και να κάνουμε λίγη δουλειά ανάμεσα σε μεγάλα διαστήματα χαβαλέ. Τα ιδιαίτερα ήταν πάντα αλλιώς, γιατί ο καθηγητής ήταν πάντα εκεί να μας βάζει σε πρόγραμμα. Επίσης αναγκαζόμαστε κατά κάποιο τρόπο να πάμε στο γυμναστήριο, αφού δεν μπορούμε να ακυρώνουμε συνέχεια τα μαθήματα με τον personal trainer μας.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr