Τα οφέλη της άσκηση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνει πως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ασκούνται σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που ορίζουν οι συστάσεις, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.500 ενήλικες άνω των 50 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 10 χρόνια. Συνολικά, οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, βρέθηκαν να έχουν 50% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, στηθάγχης, καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη και διπλάσια πιθανότητα να είναι σε καλή σωματική και πνευματική «φόρμα» μετά από διάστημα 10 ετών, συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνταν.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ενήλικες θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε έντονο περπάτημα ή 75 λεπτά την εβδομάδα σε τρέξιμο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερα για να επιτευχθεί σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρύνουν τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν ασκούνται να ξεκινήσουν κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας και όσους ασκούνται ήδη, να αυξήσουν σταδιακά την ένταση, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr