Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics, δείχνει πως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο

σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων άσθματος στα παιδιά.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 64 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία είχαν ήπια συμπτώματα άσθματος. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα ζητήθηκε να ακολουθήσει το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και στη δεύτερη, να εμπλουτίσει το μεσογειακό διαιτολόγιο με δύο μερίδες (των 150 γραμμαρίων κατ’ ελάχιστο) λιπαρού ψαριού ανά εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι μηνών.

Μετά την ολοκλήρωση των έξι μηνών, παρατηρήθηκε βελτίωση της φλεγμονής των βρόγχων κατά 14 μονάδες, μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν τις δύο μερίδες λιπαρού ψαριού ανά εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι βελτίωση μεγαλύτερη των 10 μονάδων θεωρείται πολύ σημαντική, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα παραπάνω ευρήματα έρχονται να προστεθούν στα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, που δείχνουν ότι ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο θα μπορούσε να δράσει θεραπευτικά ως προς τα συμπτώματα άσθματος στα παιδιά.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως η ευεργετική δράση των λιπαρών ψαριών πιθανότατα οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr