Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Νεφρολογίας, δείχνει πως ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού, μπορεί να βοηθήσει νεφροπαθείς ασθενείς να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και την κατακράτηση υγρών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 58 ενήλικες με χρόνια νεφρική νόσο. Οι εθελοντές παρακολούθησαν συνεδρίες συμβουλευτικής με διαιτολόγους, με στόχο να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, καταναλώνοντας λιγότερο από 2 γραμμάρια νατρίου ανά ημέρα, για διάστημα 4 εβδομάδων.

Συνολικά, το 79% των συμμετεχόντων περιόρισε τη διαιτητική πρόσληψη νατρίου, ενώ 2 στους 3 μείωσαν την κατανάλωση νατρίου περισσότερο από 20%. Κατά την περίοδο της περιορισμένης πρόσληψης νατρίου παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης κατά 11 mmHg και της κατακράτησης υγρών κατά 1 λίτρο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η παροχή συμβουλευτικής από διαιτολόγους σε άτομα με νεφρική νόσο, αναφορικά με τον περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού, βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κατακράτησης υγρών που εμφανίζουν συχνά οι εν λόγω ασθενείς. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση της δοσολογίας των φαρμάκων που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς για τη ρύθμιση της πίεσης.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr