Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για τα παιδιά

Η Μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως, καθώς πλήθος μελετών εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αναδείξει τα οφέλη της για την υγεία, ξεκινώντας από τις καρδιο-προστατευτικές της ιδιότητες και επεκτείνοντας συνεχώς το φάσμα των ευεργετικών της δράσεων.
Η στενή σχέση της με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, την τοποθετεί συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα διατροφικό πρότυπο που μπορεί να καλύψει πλήρως και τις ανάγκες των παιδιών, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους και παράλληλα, προστατεύοντας την υγεία τους σε άμεσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Και αυτό, γιατί περιλαμβάνει ομάδες τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών, δίνοντας έμφαση σε «υγιεινές» πηγές λίπους, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά που έχουν υψηλότερο βαθμό προσκόλλησης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχουν και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr