Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην εγκυμοσύνη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics, δείχνει πως τα παιδιά των μητέρων που συνήθιζαν να καταναλώνουν μεσογειακού τύπου δίαιτα στην

εγκυμοσύνη, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.700 εγκύους, οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο κύησης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά που γεννήθηκαν μέχρι την ηλικία των 4 ετών, συγκεντρώνοντας ανθρωπομετρικά δεδομένα και αξιολογώντας σημαντικούς παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και λιπιδίων στο αίμα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν δίαιτα, η οποία βρισκόταν πολύ κοντά στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της κύησης, είχαν 32% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Αντίθετα, η κατανάλωση μεσογειακού τύπου δίαιτας στην εγκυμοσύνη δε φάνηκε να επιδρά στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου στα παιδιά.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών. Κλείνοντας, σχολιάζει πως θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανοί μηχανισμοί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr