Τα οφέλη της τσουκνίδας και πώς να τη χρησιμοποιήσετε!

Λόγω της πλούσιας σύνθεσής της, η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και προστασία από πολλές ασθένειες.

Η τσουκνίδα, την οποία οι κηπουροί ξεφορτώνονται σαν ζιζάνιο, είναι μια αποθήκη θρεπτικών συστατικών. Το φυτό μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού, είναι ανεπιτήδευτο και αναπτύσσεται σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Από τα αρχαία χρόνια παρασκευάζονταν φαρμακευτικά αφεψήματα από τσουκνίδες για τη διατήρηση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, με διαταραχές του νευρικού συστήματος. Στη διατροφή, αυτό το φυτό χρησιμοποιήθηκε για το μαγείρεμα.

Η τσουκνίδα περιέχει μια τεράστια ποσότητα από διάφορες χρήσιμες ουσίες: πρωτεΐνες (3,7 g ανά 100 g), λίπη (0,5 g ανά 100 g), υδατάνθρακες (5,4 g ανά 100 g), φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες της τσουκνίδας είναι 33 kcal ανά 100 g.

Περιέχει βιταμίνες: ασκορβικό οξύ, βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε και Κ, καροτίνη και καροτενοειδή (ξανθοφύλλη, ξανθοφυλλοξείδιο, βιολαξανθίνη), τα οποία συντίθενται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Ιχνοστοιχεία: βάριο, θείο, σίδηρος, κάλιο, ασβέστιο, χρώμιο, χαλκός, μαγγάνιο, αλουμίνιο, μολυβδαίνιο. Εκτός από αυτές τις ουσίες, η τσουκνίδα περιέχει ισταμίνη, ουρτικίνη, τανίνες, φυτοκτόνα, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, οργανικά οξέα (μυρμηκικό και γαλάζιο).

Οφέλη της τσουκνίδας

Οι τσουκνίδες περιέχουν διπλάσια βιταμίνη C από τα λεμόνια και 10 φορές περισσότερη από τα μήλα, επομένως οι τσουκνίδες χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη του οργανισμού και την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η περιεκτικότητα του φυτού σε καροτίνη είναι υψηλότερη από ό,τι στην οξαλίδα, τα καρότα και το ιπποφαές. Αυτό το φυσικό αντιοξειδωτικό βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Α είναι καλή για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, βοηθά στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού.

Λόγω της πλούσιας σύνθεσής της, η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και προστασία από πολλές ασθένειες. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις επιπτώσεις του καρκίνου. Η χλωροφύλλη είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της υγείας των εντέρων και του στομάχου, έχει διεγερτική και τονωτική δράση και χάρη στη χλωροφύλλη, το φυτό έχει ικανότητα επούλωσης πληγών.

Επιπλέον, η τσουκνίδα έχει διουρητική, χολερετική, βακτηριοκτόνο και αιμοστατική δράση. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάσταση οργάνων όπως τα νεφρά, το συκώτι και η καρδιά.

Το αφέψημα τσουκνίδας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, μειώνει την εφίδρωση και μειώνει τον αριθμό των εξάψεων. Η τσουκνίδα αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, αυξάνει την ισχύ στους άνδρες.