Η μαύρη σοκολάτα είναι μια εξαιρετική πηγή ποικίλων ουσιών, οι οποίες είναι γνωστές για τα οφέλη που μπορούν να ασκούν στην ανθρώπινη υγεία. Συγκριμένα, κάποια συστατικά που απαντώνται σε αυτή και ονομάζονται φλαβονοειδή έχει φανεί να μπορούν να εκδηλώνουν ποικίλους βιολογικούς ρόλους μεταξύ των οποίων οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ορισμένες μεγάλης κλίμακας μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει την ύπαρξη μιας αρνητικής συσχέτισης μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, εργαστηριακά ευρήματα σε ζωικά μοντέλα υποστηρίζουν ότι η παρούσα συσχέτιση πιθανά να οφείλετε στις επιδράσεις που μπορούν αυτά τα συστατικά να ασκούν κατά της χρόνιας φλεγμονής, αλλά και στην προστασία που μπορούν να παρέχουν στα αγγεία μας και στα επίπεδα των κυκλοφορούντων λιπιδίων.

Σε μια προοπτική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου του San Diego εξετάστηκε πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να επιδρά στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, στη ροή αίματος και στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας είτε σε μορφή πλακέτας είτε σε μορφή ροφήματος, ενώ υπήρξε και μια ομάδα συμμετεχόντων που κατανάλωναν λευκή σοκολάτα. Η κατανάλωση έγινε για 15 ημέρες όπου και ακολούθησε αξιολόγηση των επιδράσεων που μπορούσε αυτή να ασκεί στην υγεία.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα σε οποιαδήποτε μορφή φάνηκε να είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος και LDL χοληστερόλης σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές για την ‘καλή’ HDL χοληστερόλη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι πιθανά η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας να ασκεί οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Βέβαια, η κατανάλωση αυτής θα πρέπει να γίνεται σε λελογισμένες ποσότητες γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του προσλαμβανόμενου κορεσμένου λίπους αλλά και των θερμίδων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr