Τα ωμά φρούτα και λαχανικά βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology, δείχνει πως τα ωμά φρούτα και λαχανικά πιθανόν να είναι πιο

ευεργετικά για την ψυχική υγεία, συγκριτικά με τα μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 400 ενήλικες, ηλικίας 18-25 ετών, από τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

Η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα επιλέχθηκε γιατί αφενός παρουσιάζει συνήθως τη χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και παράλληλα, φαίνεται να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών της ψυχικής υγείας. Εκτός από την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αξιολογήθηκαν η ψυχική υγεία των εθελοντών, καθώς και χαρακτηριστικά και συνήθειες που σχετίζονται με αυτή, όπως η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος, η διαιτητική πρόσληψη, το ιατρικό ιστορικό, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και το φύλο.

Συνολικά, η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών βρέθηκε να σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών όπως η κατάθλιψη, καθώς και με καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή. Αντίστοιχα, τα παραπάνω θετικά συναισθήματα φάνηκαν να εμφανίζονται λιγότερο συχνά σε όσους επέλεγαν κυρίως μαγειρεμένα, κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, οι παρατηρούμενες διαφορές πιθανόν να οφείλονται στο γεγονός ότι το μαγείρεμα και η επεξεργασία των φρούτων και των λαχανικών ενδεχομένως προκαλεί απώλεια θρεπτικών συστατικών. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr