Τα ω3 λιπαρά ασπίδα κατά της ψωρίασης του δέρματος

H ψωρίαση αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα και η αιτιολογία ανάπτυξής της είναι πολυπαραγοντική. Πιο ειδικά, στην εκδήλωση της ασθένειας εμπλέκονται γεννετικοί, ανοσολογικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Η χρόνια φλεγμονή του δέρματος είναι έκδηλη με μικρά εξογκώματα και κάποιες φορές συνοδεύεται από πόνο , κνησμό και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Ωστόσο, αρκετές είναι οι έρευνες , που δείχνουν ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων μετά την χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Μία διπλή τυφλή μελέτη ανέδειξε τις ευεργετικές ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (με τη μορφή ΕPA)συγκρίνοντας τα με εικονικά φάρμακα σε άτομα με ενεργή ψωρίαση.
Δύο μήνες μετά τη χορήγηση των συμπληρωμάτων εμφανίστηκε λιγότερη φαγούρα, απολέπιση και ερυθρότητα στα προσβλημένα σημεία του δέρματος. Δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 έχει την ικανότητα να μειώνει την παραγωγή κυττοκινών όπως είναι η ιντερλευκίνη-1 , υπεύθυνη για την ανάπτυξη της φλεγμονής.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (σολομός, τόνος, ρέγγα , σκουμπρί, σαρδέλα,) καθώς επίσης λινέλαιου, άγριων χόρτων και ξηρών καρπών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της σοβαρότητα της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr