Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, δείχνει ότι τα παιδιά που

είναι υπέρβαρα στην ηλικία των 4 ετών, έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης στην ηλικία των 6 ετών, συγκριτικά με εκείνα που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.796 παιδιά ηλικίας 4 ετών, τα οποία παρακολούθησαν για 2 χρόνια. Συνολικά, τα παιδιά που είχαν αυξημένο σωματικό βάρος στην ηλικία των 4 ετών είχαν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, μετά από 2 χρόνια.

Αντίστοιχα, τα παιδιά που ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 4 ετών, είχαν 3,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Αντίθετα, η πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος δε βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των παιδιών που μείωσαν το δείκτη μάζας σώματός τους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αξιολογούν το δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια μέσης ακόμη και στα παιδιά, καθώς οι διαταραχές που συνδέονται με το υπερβάλλον βάρος είναι πιθανό να εμφανιστούν πολύ νωρίς. Κλείνοντας, τονίζουν ότι τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr