Τα πιο συχνά διατροφικά λάθη παιδιών και γονέων

Τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας καταδεικνύουν ένα υψηλό ποσοστό παιδιών που το βάρος τους είναι πάνω από το φυσιολογικό. Τι φταίει όμως για αυτό;

Τα πιο συχνά λάθη των παιδιών

1ο) Πρωινό γεύμα: Ένα σύνηθες πρόβλημα για τα παιδιά
Ποτέ να μην φεύγει το παιδί χωρίς πρωινό. Η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα σχεδόν σε κάθε οικογένεια.
Οι δικαιολογίες που συνοδεύουν αυτή την άρνηση των παιδιών είναι, ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο το πρωί πριν το σχολείο, ή ότι δεν έχουν όρεξη, ενώ μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια θεωρούν, ότι η αποφυγή του πρωινού είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγουν κάποιες περιττές θερμίδες.
Ακόμη, όμως, και εκείνα τα παιδιά που παίρνουν πρωινό, συχνά δημιουργούν προβλήματα στους γονείς τους καθώς προτιμούν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. κρουασάν σοκολάτα). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών να φεύγουν για το σχολείο χωρίς πρωινό, ή τρώγοντας τρόφιμα χαμηλής θρεπτική αξίας.

2ο) Φαγητό στο σχολείο
Κάντε πιο υγιεινά τα γεύματά του στο σχολείο. Προτιμάτε να παίρνει φαγητό από το σπίτι, υπό μορφή φρούτων, σάντουιτς, αραβικής πίτας, σπιτικής πίτας, σπιτικού κέικ, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ώστε να αποφύγουμε την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας, κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια κ.α.

3ο) Λάθη στο κυρίως γεύμα όπως:
1. Αντικατάσταση του σπιτικού φαγητού από το πρόχειρο φαγητό
2. Στο σπίτι αύξηση κόκκινου κρέατος, μείωση ψαριού, οσπρίων, λαδερών
3. Έλλειψη σαλάτας
Θα πρέπει τα κυρίως γεύματά του να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο). Αυξήστε τα όσπρια και τα λαδερά, το ψάρι και τα πουλερικά και μειώστε το κόκκινο κρέας.

4ο) Επιδόρπια – Τσιμπολόγημα στο σπίτι ή εκτός του τύπου κρουασάν, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά και έλλειψη φρούτων
Κάντε πιο υγιεινά τα επιδόρπιά του χρησιμοποιώντας επιλογές με λίγα λιπαρά. Είναι προτιμότερο το απόγευμα να έχει ένα υγιεινό κολατσιό όπως γαλακτοκομικά με μέλι, γλυκό του κουταλιού, ψωμί με ταχίνι και μέλι, φρουτοσαλάτες με μέλι, από το να καταφεύγει σε επιλογές όπως κρουασάν, σοκολάτες κ. Αυξήστε τα φρούτα (π.χ. φρουτοσαλάτες μέλι και κανέλα, ή milkshake (από γάλα χτυπημένο με 1 μπανάνα ή μερικές φράουλες)

5ο) Βραδινό φαγητό πρόχειρο και πολλές φορές από έξω
Μειώστε τη συχνότητα κατανάλωσης έτοιμου φαγητού – σουβλάκι, πίτσα, fast food -, αλλά μην τα απαγορεύεται εντελώς ή φτιάξτε τα στο σπίτι. Καθιερώστε παρολαυτά μία φορά την εβδομάδα ως «ημέρα παραγγελιάς»

Λάθη των γονέων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διατροφή του παιδιού

Επειδή όμως τα παιδιά δρουν μιμητικά πολλές φορές λάθη στη διατροφή των γονιών μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο παιδί. Ας δούμε τα πιο συχνά:

Έλλειψη πρωινού γεύματος από το γονέα
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει στους ενήλικες την απουσία πρωινού στο σπίτι, κάτι όμως που μπορεί να επιδρά στο παιδί. Δεν μπορεί ένας γονιός να προσπαθεί να πείσει το παιδί του να τρώει πρωινό όταν ο ίδιος δεν το κάνει.

Απουσία τροφών όπως το ψάρι
Μια πολύ συχνή δικαιολογία είναι ότι μυρίζει το σπίτι, με αποτέλεσμα το ψάρι να καταναλώνεται σε πολύ μικρή συχνότητα στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Δύο φορές την εβδομάδα αποτελούν μια ιδανική συχνότητα για την κατανάλωση ψαριού από μικρούς και μεγάλους.

Μειωμένη κατανάλωση οσπρίων και λαχανικών
Τα όσπρια και οι σαλάτες δεν αποτελούν τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών, γεγονός που έχει ως συνέπεια και οι γονείς πολλές φορές να μην τα καταναλώνουν. «Δεν μπορώ να μαγειρεύω μόνο για εμένα ή βαριέμαι να καθαρίζω σαλάτα μόνο για μένα αφού δεν τρώνε τα παιδιά», αποτελούν από τις πιο συχνές δικαιολογίες των γονιών. Ακόμη όμως και αν ένα παιδί δεν τρώει όσπρια ή σαλάτες αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους γονείς να τα καταναλώνουν οι ίδιοι. Το παιδί δρα μιμητικά και κάποια στιγμή θα κάνει και αυτό την κίνησή του

Το βράδυ φαγητό από έξω – delivery
Για πολλούς γονείς το φαγητό τύπου delivery αποτελεί ένα τρόπο εκτόνωσης και απόλαυσης. Δεν μπορούμε όμως να προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού στο παιδί μας όταν οι ίδιοι το έχουμε ανάγει σε τρόπο ζωής. Όπως ήδη αναφέρθηκε καθιερώστε μια ημέρα της εβδομάδας όπου όλη η οικογένεια θα παραγγέλνει κάτι από έξω.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr