Τα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα σύμμαχοι κατά της γεροντικής άνοιας

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα και η αναιμία μπορούν να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, του Σαν Φραντσίσκο και της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας ανάλυσαν δεδομένα από 2.552 ενήλικες ηλικίας 70 έως 79 ετών που πήραν μέρος στην μελέτη Health, Aging and Body Composition.

Στην αρχή της μελέτης ήταν όλοι ελεύθεροι της νόσου της άνοιας. Τα άτομα παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και αντίληψης, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκε η παρουσία αναιμίας.

Τα άτομα με αναιμία είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν αναιμία, με το κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος κατά 41%. Η παρούσα συσχέτιση παρέμενε και μετά από διόρθωση για παράγοντες που πιθανά θα μπορούσαν να την επηρεάσουν.
Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η ανεπαρκής αιμάτωση του εγκεφάλου κατά την αναιμία μπορεί να επάγει σημαντικές και μόνιμες βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr