Τα πορτοκάλια προστατεύουν τα μάτια μας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση πορτοκαλιού συνδέεται με

μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που οδηγεί σε προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και θεωρείται η κυριότερη αιτία σοβαρής μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 2.000 ενήλικες άνω των 50 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 15 έτη. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι ενήλικες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα πορτοκάλι ανά ημέρα, είχαν 60% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας, συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν πορτοκάλια. Επιπλέον, ακόμη και μικρότερη συχνότητα κατανάλωσης πορτοκαλιών, για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα, βρέθηκε να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πιθανή προστατευτική δράση των πορτοκαλιών ενάντια στον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, ενδεχομένως οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών, τα οποία ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr