Τα προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition, συνδέει την υψηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 55.000 ενήλικες, ηλικίας 50-65 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 15 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, μέσα από τα οποία, εκτιμήθηκε η κατανάλωση προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης. Συνολικά, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα που δήλωσαν ότι καταναλώνουν.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως η ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης (τουλάχιστον 50 γραμμάρια ανά ημέρα) παρουσίαζε τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες και οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης βρέθηκαν να έχουν αντίστοιχα 34% και 22% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη. Επιπλέον, δε φάνηκε να υπερτερεί κάποιο είδος δημητριακού, καθώς η μείωση του κινδύνου αφορούσε το σύνολο των προϊόντων ολικής άλεσης.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες συστάσεις, που προτείνουν αντικατάσταση των επεξεργασμένων προϊόντων δημητριακών από αντίστοιχα ολικής άλεσης. Επιπλέον, τονίζουν πως οι υδατάνθρακες αποτελούν μια ομάδα τροφίμων που περιλαμβάνει πολλά είδη, καθένα από τα οποία ασκεί διαφορετική επίδραση στον οργανισμό. Επομένως, θα πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά και να μην αποκλείονται ως σύνολο από τη διατροφή του ατόμου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr