Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένα σε προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή εντερική υγεία.
Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension φαίνεται ότι η κατανάλωση των προβιοτικών θα μπορούσε να βοηθήσει και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν στο έντερο αλλά τα βρίσκουμε και σε ορισμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι και τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε προηγούμενες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί αναφέρεται η ευεργετική δράση τους βοηθώντας τον οργανισμό στην πέψη και στην εντερική λειτουργία.

Στην έρευνα που διεξήχθει σχετικά με την αρτηριακή πίεση, εκτιμήθηκε η πρόσληψη προβιοτικών σε 543 ενήλικες που είχαν είτε φυσιολογική είτε υψηλή αρτηριακή πίεση. Βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ημερησίως προβιοτικά για 8 εβδομάδες είχαν 3,5 mmHg χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και 2,38 mmHg χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο επικεφαλής της ομάδας, προτείνει την τακτική κατανάλωση προβιοτικών τα οποία είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr