Τα σημεία κλειδιά για να ξεκινήσετε τη χρονιά με πολλή ενέργεια

Βγαίνοντας από τις γιορτές, η επιρροή του Χριστουγεννιάτικου κλίματος κάνει λίγο πιο δύσκολη και «βαριά» την εργασιακή μας καθημερινότητα.

Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την ενέργειά μας και ποια διατροφή θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε καλύτερα και να νικήσουμε τη γρήγορη σωματική και πνευματική κόπωση;

Ξεκινάτε πάντα με ένα καλό πρωινό
Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου. Παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μετά την πολύωρη «νηστεία» που συνεπάγεται ο ύπνος. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών αλλά και υδατάνθρακες, υπό μορφή δημητριακών, ψωμιού με μέλι ή μαρμελάδα, φρούτων και φρέσκων φρουτοχυμών. Πριν ή μετά το πρωινό σας συνοδέψτε και με μια κούπα στιγμιαίου καφέ, που θα σας δώσει από 100 μέχρι 150 mg καφεΐνης. Η καφεΐνη, έχει ενισχυτική δράση για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων 75 mg καφεΐνης ενισχύουν την ικανότητα εγρήγορσης και προσοχής.

Έχετε πολλά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα
Είναι απαραίτητο ανά περίπου τρεις ώρες να έχουμε κάποιο υδατανθρακούχο μικρογεύμα ή σνακ, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς κ.α.

Αποφύγετε το βαρύ γεύμα στη δουλειά
Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος στο χώρο εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την έντονη υπνηλία. Προτιμήστε ένα ελαφρύ σάντουιτς ή μπαγκέτα με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά ή μια σαλάτα με λίγο τόνο, κοτόπουλο ή τυρί. Όσον αφορά τον καφέ θα μπορούσατε επίσης να πιείτε μια κούπα ή ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ. Σύμφωνα με τις συστάσεις η ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να προσλάβει ένας υγιής ενήλικας είναι μέχρι 400 mgr ημερησίως.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr