Τα σμέουρα σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Τα σμέουρα, γνωστά και με την αγγλική ονομασία τους raspberries, αποτελούν μια από τις 5 κατηγορίες φρούτων που ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των μούρων, δηλαδή των berries.

Τα σμέουρα αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μούρων σε παγκόσμια κλίμακα με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, την Πολωνία και τη Χιλή να αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα σμέουρα χάρη στο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά περιεχόμενό τους, αλλά και χάρη στο μοναδικό περιεχόμενο τους σε φυτοχημικά προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Ένα από τα συναρπαστικά πεδία έρευνας γύρω από τα σμέουρα είναι η πιθανή θετική επίδρασή τους στον έλεγχο βάρους, με το ενδιαφέρον να εστιάζει σε μια κετόνη των σμέουρων τη ρεοσμίνη.

Η ρεοσμίνη απαντάται και σε άλλα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, αλλά τα σμέουρα έχουν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις της. Σύμφωνα, με νέα ερευνητικά δεδομένα η ρεοσμίνη μπορεί να αυξάνει τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων μέσω αύξησης της λειτουργικότητας ορισμένων ενζύμων, αύξησης της κατανάλωσης οξυγόνου και της αντίστοιχης παραγωγής ενέργειας από συγκεκριμένα κύτταρα του λιπώδους ιστού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύσει την πεποίθηση των επιστημόνων για τις θετικές επιδράσεις της κατανάλωσής τους στον έλεγχο βάρους.

Επίσης, το όφελος των σμέουρων στον έλεγχο του βάρους πιθανά να οφείλεται και στη μείωση της δραστηριότητας της παγκρεατικής λιπάσης που επάγεται από τη ρεοσμίνη. Η παγκρεατική λιπάση αποτελεί ένα ένζυμο απαραίτητο για την απορρόφηση του λίπους, με αποτέλεσμα η αναστολή της δράσης του να οδηγεί πιθανά σε μείωση της απορρόφησης του υπάρχοντος στη τροφή λίπους.

Αναμφισβήτητα, τα σμέουρα χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό διατροφικό προφίλ, με ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και στον έλεγχο βάρους. Πρόσθετες μελέτες αναμένονται για να διερευνήσουν και να επιβεβαιώσουν τα οφέλη αυτά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr