Τα συμπληρώματα βιταμίνης D προσφέρουν μικρό όφελος σε άτομα άνω των 70 ετών

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως η συμπληρωματική χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D δεν

προσφέρει σημαντικά οφέλη μετά την ηλικία των 70 ετών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 400 ενήλικες, 70 ετών και άνω, οι οποίοι λάμβαναν 10 μg, 20 μg ή 40 μg βιταμίνης D ανά ημέρα, για συνολικό διάστημα 1 έτους. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν έδειξαν μεταβολή στην οστική πυκνότητα, αν και παρατηρήθηκε πως ακόμη και ημερήσια πρόσληψη 40 μg βιταμίνης D είναι ασφαλής και πιθανόν να επιδρά θετικά στο μεταβολισμό των οστών.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης D δε φαίνεται να προσφέρει οφέλη σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, τουλάχιστον όσον αφορά στην οστική πυκνότητα. Κλείνοντας, συμπεραίνουν ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να στοχεύουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου σε συνδυασμό με επαρκή έκθεση στον ήλιο και τακτική άσκηση, προκειμένου να διατηρήσουν όσο το δυνατόν καλύτερη οστική υγεία. Τέλος, αναφέρουν πως για όσους χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D, η δοσολογία δε χρειάζεται να υπερβαίνει τα 10 μg ανά ημέρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis,gr