Τα «κιλά των διακοπών» αποτελούν δημοφιλές θέμα συζήτησης των ημερών, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επέστρεψαν έχοντας ανεβάσει λίγο την ένδειξη της ζυγαριάς.

Κατά συνέπεια, διάφορες δίαιτες και άλλες μέθοδοι αδυνατίσματος βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, για όσους επιθυμούν να «ξεφορτωθούν» γρήγορα τα παραπανίσια κιλά.

Πριν όμως αποφασίσετε να υιοθετήσετε κάποιο αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα, δοκιμάστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τις παρακάτω συνήθειες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε το ανεπιθύμητο βάρος των διακοπών, αλλά και να θέσετε τις βάσεις για ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο:

Ισορροπημένο πρωινό: Ξεκινήστε τη μέρα με ένα υγιεινό πρωινό, συνδυάζοντας γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και φρούτα. Έτσι, θα λάβετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας, ενώ παράλληλα, θα πετύχετε καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος πείνας, ώστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφής στα επόμενα γεύματα.

Υγιεινά ενδιάμεσα σνακ και ροφήματα: Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης ή λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, όπως γλυκά, σφολιάτες και άλλα έτοιμα αρτοσκευάσματα. Επιπλέον, προτιμήστε να πιείτε νερό αντί για φρουτοποτά ή χυμούς με προσθήκη ζάχαρης, τα οποία θα σας φορτώσουν με «κενές» θερμίδες.

«Κανόνας του πιάτου» για τα κυρίως γεύματα: Σερβίρετε στο πιάτο σας όλα τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε στο γεύμα σας, φροντίζοντας το ½ της επιφάνειας του πιάτου να περιλαμβάνει σαλάτα με ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά, το ¼ μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, αυγό ή τυρί και το υπόλοιπο ¼ μια πηγή υδατανθράκων, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, παξιμάδια κλπ.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πετύχετε καλύτερο έλεγχο της μερίδας σας και να καταναλώσετε ένα πλήρες γεύμα, το οποίο θα σας χορτάσει και παράλληλα θα προσφέρει ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr