Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών κατά εφτά γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια κατά 7 %.
Δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο από τη βιβλιογραφία αν σε αυτό συμβάλουν περισσότερο οι διαλυτές ή οι αδιάλυτες ίνες. Ωστόσο ο συνδυασμός τους που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδανικός.
Η αύξηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί καταναλώνοντας απλά δύο φρούτα παραπάνω στην καθημερινή σας διατροφή.

Ποιες τροφές περιέχουν φυτικές ίνες
Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι τα δημητριακά (κυρίως η βρώμη και το κριθάρι), τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, σταφύλια, σταφίδες), τα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο) και τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).
Πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών είναι τα προιόντα δημητριακών ολικής άλεσης (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα με τουλάχιστον 5-6 είδη σιτηρών).

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα και πώς να την φτάσουμε
Η ημερήσια ποσότητα που συνιστούν οι περισσότεροι διατροφολόγοι για έναν υγιή οργανισμό είναι τα 25 – 30 γραμμάρια ημερησίως.
Σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί αλλά πάντοτε σταδιακά.
Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί όταν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο υπάρχουν 2 – 3 φρούτα, σαλάτα σε κάθε μας γεύμα και δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό μας. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr