Τα τρόφιμα που χαλάνε τα δόντια

Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος αποτελούν σίγουρα τα βασικότερα βήματα για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών.

Από την άλλη, σημαντικός είναι και ο ρόλος των διατροφικών συνηθειών, που μπορούν να επιταχύνουν ή να καθυστερήσουν τη φθορά των δοντιών.

Ειδικότερα, στα τρόφιμα που ασκούν επιβαρυντική δράση περιλαμβάνονται τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί και φρουτοποτά), ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με αργό ρυθμό παρατείνοντας την επαφή των δοντιών με τα σάκχαρα που περιέχουν, οι καραμέλες και τα γλειφιτζούρια που διαλύονται αργά στο στόμα, οι τσίχλες με προσθήκη ζάχαρης, τα ζαχαρούχα τρόφιμα με κολλώδη υφή και τα διάφορα γλυκίσματα. Και αυτό, γιατί τα απλά σάκχαρα που περιέχονται στα παραπάνω προϊόντα χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας ως υπόστρωμα για την παραγωγή οξέων, που «επιτίθενται» στα δόντια, προκαλώντας τερηδόνα.

Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δρα προστατευτικά, αυξάνοντας την έκκριση σάλιου και διευκολύνοντας την εξουδετέρωση των παραγόμενων οξέων, όπως και η κατανάλωση νερού μετά από κάθε γεύμα ή σνακ, που βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων και τη μείωση της παραγωγής οξέων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr