Τα ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν οφέλη στην υγεία των οστών

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Bone and Mineral Research υποστήριξαν ότι υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στην αιματική κυκλοφορία συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος ισχίου σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από γυναίκες με ή χωρίς ιστορικό κατάγματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων τόσο από ψάρια όσο και από φυτικής προέλευσης τρόφιμα συσχετιζόταν με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάγματος στο ισχίο.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εξέτασαν πως τα ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία απαντώνται ευρέως σε μια δυτικού τύπου δίαιτα, συνδέονται με την εμφάνιση κατάγματος ισχίου. Έτσι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυξανόταν ο λόγος των ω-6 προς τα ω-3 τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος για εμφάνιση κατάγματος ισχίου.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η παρούσα συσχέτιση οφείλεται στις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να ασκούν τα ω-3 λιπαρά οξέα έναντι της φλεγμονής. Όπως είναι γνωστό η φλεγμονή μπορεί να επάγει την αποδόμηση των οστών μέσω ενεργοποίησης των οστεοκλαστών.

Αναμφισβήτητα, η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μέσω της κατανάλωσης ψαριών και τροφίμων φυτικής προέλευσης παρέχει ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, μεταξύ των οποίων και οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών των γυναικών, οι οποίες υφίστανται σημαντική οστική έκπτωση κατά την είσοδο στην εμμηνόπαυση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr