Μια πιο ελαφριά σε λιπαρά και πιο «μαζεμένη θερμιδικά» εκδοχή ενός γευστικότατου ογκρατέν ζυμαρικού.

Υλικά για 1 μικρό πυρέξ
250γρ ταλιατέλες
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
½ φλιτζάνι καρότο σε κυβάκια
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
3 μέτρια λουκάνικα γαλοπούλας σε ροδέλες
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 ποτήρια γάλα χαμηλών λιπαρών
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 αυγό
400γρ ανάμικτα τριμμένα τυριά χαμηλών λιπαρών (gouda, ρεγγάτο, κασέρι)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό για περίπου 5-7 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη πασπαλίζοντάς τις με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα γαλοπούλας. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα λαχανικά γυρίζοντάς τα με μια σπάτουλα να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, αποσύρουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και τα αναμιγνύουμε καλά. Ανακατεύουμε τις ταλιατέλες με τα λαχανικά και το λουκάνικο με τα αυγά και το γάλα και με τα 300γρ των τυριών. Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα πυρέξ και από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα τυριά. Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr